Gizlilik İlkeleri

Gizlilik İlkeleri

Avukatların özen yükümlülüğü temelde iki kanundan kaynaklanır. 1136 s. Avukatlık Kanunu uyarınca özen ve sadakat yükümlülüğü ile 6098 s. Türk Borçlar Kanunu (TBK) uyarınca vekâlet sözleşmesi kapsamında vekilin özen gösterme yükümlülüğü vardır. Avukatlık Kanunu m.34’e göre, Avukatlar görevlerini mesleklerine yakışır şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmelidirler ayrıca Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) belirlediği meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.

Vekâlet sözleşmesi uyarınca vekil olan avukatın vekâlet verene karşı bazı borç ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu borç ve yükümlülüklerden ilki TBK m.505’te düzenlenmiş olan talimata uygun ifadır. Talimat, vekâlet sözleşmesi kurulduktan sonra, vekile kendisine teslim edilen işin nasıl göreceğini belirten, tek taraflı ve varması gerekli bir irade açıklamasıdır. Avukat, kendi hukuki bilgi ve tecrübesi sınırları kapsamında yapması ve yapılması gerekenleri vekalet verene aktarır ancak bu işlerin yapılıp yapılmaması hakkında kararı vekalet veren verir. Her ne kadar yapılması gerekli veya uygun bir iş olsa bile müvekkilin açık talimatı olmadıktan sonra avukatın vekalet sözleşmesi dışında iş yapması mümkün değildir. Örneğin, bir davanın sulh ile çözümlenmesi mümkünken vekalet verenin böyle bir talebi yoksa avukat sulh yoluna başvuramaz.

Avukatın vekalet verene karşı ikinci yükümlülüğü TBK m. 506 kapsamında; şahsen ifa, özen ve sadakat göstermedir. Avukat vekil olarak işi bizzat ifa etmelidir ancak avukata yetki verilmişse veya durum gerektirirse ya da teamül mümkün kılarsa avukat, işi başkasına yaptırabilir. TBK m.507 kapsamında iş üçüncü bir kişiye ifa ettirilirse bu kişinin seçiminde ve talimat vermede avukat gerekli özeni göstermelidir. Avukat yaptığı işi özenle ifa etmelidir ancak her işin sonucunu başarıyla tamamlamak zorunda değildir. Örneğin, avukat takip ettiği işi hukuk bilgisi ve tecrübesi sınırları içinde en iyi şekilde yerine getirir ancak bu işin sonucunun vekalet veren bakımından başarılı olmasının zorunluluğu yoktur. Avukat işi görürken yöneldiği sonucun elde edilmesinden değil, bu sonuca erişmek için yaptığı faaliyetlerin özenle görülmesinden sorumludur. Faaliyetlerin görülmesinde gösterilecek özenin sınırı m.506/3’de belirtilmiştir. Buna göre avukat özen borcundan doğan sorumluluğunun belirlenmesinde, benzer alanda iş ve hizmetleri üstlenen basiretli bir avukatın göstermesi gereken davranış esas alınır.

Avukatın bir diğer yükümlülüğü olan sadakat borcunu avukatın diğer yükümlülüklerinden ayıran husus bu borcun vekalet sözleşmesinin sona ermesinden sonra dahi devam etmesidir. Sadakat borcunda, avukat özenle yerine getirdiği faaliyetleri ve güven ilişkisi kurduğu vekalet verene ilişkin bilgileri korumak ve onun menfaatine uygun şekilde kullanmak zorundadır. Sadakat borcunun diğer kanunlardaki hükümlerin (TCK, CMK ve HMK gibi) uygulanması amacıyla dışına çıkılabilir ancak bunlar dışında sadakat borcuna her zaman uyulmak zorundadır.

Tüm bu kurallar kapsamında hukuk büromuzda sır saklama ve gizlilik, şeffaflık ve aydınlatma ile hesap verme ilkeleri doğrultusunda müvekkillerimize en iyi şekilde hizmet verilmektedir. Müvekkillerimize ilişkin bilgiler, görüşme ve içerikleri ile belgeler üçüncü kişiler veya kurumlarla paylaşılmaz. Bu ilkelerimiz hukuki danışmanlık faaliyetlerimiz için de geçerlidir. Müvekkillere karşı bu yükümlülüğümüz yaşam boyu devam eder. Yine, yargılama aşaması ve yapılan işler hakkında müvekkillere güncel ve şeffaf bilgi verilir. Dava ve işlerin tüm aşamaları ile prosedürler ve muhtemel sonuçlar aktarılır. Müvekkillere, aldığımız dava ve işlerle ilgili tüm veriler hakkında hesap vermeyi borç kabul ederiz.

Hemen Ara
Yaz