Samsun Boşanma Davaları

Samsun Boşanma Davaları

Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir. Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Boşanma sebebi ispatlanmış olursa, hakim boşanmaya veya ayrılığa karar verir. Dava yalnız ayrılığa ilişkinse, boşanmaya karar verilemez. Dava boşanmaya ilişkinse, ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunduğu takdirde ayrılığa karar verilebilir. Ayrılığa 1 yıldan 3 yıla kadar bir süre için karar verilebilir. Bu süre ayrılık kararının kesinleşmesiyle işlemeye başlar. Süre bitince ayrılık durumu kendiliğinden sona erer. Ortak hayat yeniden kurulmamışsa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Uygulamada boşanmadan sonra yoksulluk ve iştirak nafakası ve çocukların anne ve babalarıyla kişisel ilişkilerinin sağlanmasında sorunlar yaşanmaktadır. Boşanma; eşlerin kişisel durumları ve hukuki ilişkileri, mal rejimine göre malvarlığının tasfiyesi, miras hukuku ve çocuklar açısından birtakım sonuçlar doğurur. Tüm bu sonuçları göz önüne alarak kararlı bir şekilde bu yola girmelisiniz.

Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır ?

Boşanma davasında yetkili mahkeme; davacı eşin yaşadığı (ikamet ettiği) yer aile mahkemesi, davalı eşin yaşadığı (ikamet ettiği) yer aile mahkemesi veya eşlerin en son 6 ay birlikte yaşadıkları (ikamet ettikleri) yer aile mahkemesidir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Boşanma dava dilekçesine kimlik fotokopisi eklenerek Aile Mahkemesi veya hukuk tevzi bürosuna gidilerek açılır. Dava anlaşmalı boşanma şeklinde açılıyorsa boşanma protokolü de dilekçeye eklenmelidir. Davayı avukat açıyorsa boşanma vekaletnamesi de bunlara eklenmelidir. Davacı taraf burada harç ve masrafları yatırdıktan (bu tarihte dava açılmış sayılır) sonra kendisine davanın görüleceği mahkemeyi ve dava esas numarasını gösteren evrak verilir. 

Kişi Boşanma Davasında Duruşmalara Katılmak Zorunda mıdır ?

Dava çekişmeliyse ve taraf kendini avukatla temsil ettiriyorsa, duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur. Ancak kendisini avukatla temsil ettirmiyor ve duruşmaya gelmiyorsa şu sonuçlar doğar: Davacı ise; dava dosyası önce işlemden kaldırılır ve 3 ay içinde yenilenmezse dava açılmamış sayılır. Davalı ise; duruşmada ve yokluğunda gerçekleşen usuli işlemlere itiraz edemez.

Boşanma Davasında Eşler Barışırlarsa Ne Olur ?

Davacı davadan vazgeçtiğine veya feragat ettiğine dair dilekçeyle mahkemeye müracaat etmelidir.

E-Devletten Boşanma Davası Açılabilir mi? Dava E-Devlette Görünür mü ?

Bunun için e devletten veya direkt UYAP Vatandaş Portal’dan, önceden UYAP doküman editörü ile hazırlanıp e-imza ile imzalanmış dilekçeyle UYAP’tan dava açılabilir. UYAP’tan dava harç ve masraflarının ödenebilmesi için kişinin Vakıfbank hesabı bulunmalıdır. E-devletten açılmış olan boşanma davası ile tarafları, aşamaları ve davanın ne zaman açıldığı görülebilir.

Boşanma Kararından Sonra Kimliğin Değişmesi

Kesinleşmiş boşanma kararının şerhi hazırlanarak yazı işleri müdürü ve hakim tarafından imzalanır. Bunun üzerine karar ve şerh nüfus müdürlüğüne gönderilir. Nüfus müdürlüğünde bu bilgilere göre tarafların nüfus kayıtlarında değişiklikler işlenir. Nüfus kayıtlarına tescilden sonra yeni kimliklerini alabilirler. Süreç kararın kesinleşmesini takiben 10 gün kadar sürebilir.

Boşanma Sebepleri Nelerdir ?       

Boşanmanın Özel Sebepleri:   1) Zina, 2) Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, 3) Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme, 4) Akıl Hastalığı, 5) Terk 
Boşanmanın Genel Sebepleri:  1) Anlaşmalı Boşanma, 2) Evlilik Birliğinin Sarsılması, 3) Müşterek Hayatın Yeniden Kurulamaması

Boşanmada SED (Sosyo-Ekonomik Durum) Araştırması Nedir ?

Bu araştırma kollukça (emniyet veya jandarma) yapılır. Amaç; kişinin sosyal hali, yaşadığı yer, yaşadığı kişiler, fiziksel sorunu olup olmadığı, işi, kazancı, eğitim durumu, üzerine kayıtlı taşınır/taşınmaz varlıkların araştırılmasıdır. Bu araştırma sonucuna göre hakim nafaka verilip verilmeyeceği veya ne kadar verileceği hakkında karar verir. Ancak SED araştırması tek başına belirleyici değildir. Mahkeme SED araştırmasıyla birlikte tapu, trafik tescil, maaş veya ücret alınıyorsa alakalı kurum ve kuruluşlarla yazışmalar neticesi tüm bu hususları netleştirecektir.

SİR (Sosyal İnceleme Raporu) Nedir ?

Adliyede görevli pedagog tarafından çocuğun geçici velayeti veya boşanma sonrası velayetiyle alakalı inceleme yaparak rapor hazırlar. Pedagogun hazırladığı bu rapor Sosyal İnceleme Raporu (SİR)dur. Çocukla kurulacak kişisel ilişkiyle alakalı karar verilirken de bu rapor dikkate alınır. 

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları

Şu şartların tamamının bir arada bulunması gerekir: Evliliğin en az 1 yıl sürmesi - Eşlerin boşanma ve sonuçlarına yönelik tam olarak anlaşmaları ve bu anlaşmayı duruşmada bulunarak tekrarlamaları - Hakimin eşlerin anlaşmasını uygun bulması.

Boşanma Protokolü Nedir ?

Anlaşmalı boşanmada tarafların boşanma, çocuklar ve boşanmanın mali sonuçları hakkında düzenledikleri ve mahkemeye sundukları anlaşmadır. Aile mahkemesi bu protokolü uygun görürse protokoldeki şartlara göre boşanma gerçekleşir.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer ?

Koşulları sağlanmışsa tek celsede sonuçlanmaktadır. Dava açılınca mahkeme yaklaşık 1 hafta-1 ay arası bir süre sonrasına duruşma günü verir. Duruşma günü boşanma kararı verilir ve taraflar gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren süresi içinde istinaf yoluna başvurmazlarsa gerekçeli karar kesinleşir. Tüm bu süreçte anlaşmalı boşanma 1-3 ay arası sonuçlanır.

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

Mahkemeye protokol sunulduğu halde taraflardan biri; duruşmaya gelmezse, protokoldeki hükümlerden birini kabul etmezse yahut duruşmada ben anlaşmalı boşanmak istemiyorum derse anlaşmalı boşanma gerçekleşmeyecektir. Davacının davayı çekişmeli davaya dönüştürmesi gerekecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Taraflara Ne Sorulur ?

Hakim bu davada taraflara boşanmak isteyip istemediklerini, protokoldeki imzaları kendilerinin atıp atmadığını ve protokolü uygun görüp görmediklerini sorar. Protokolde anlaşılamayan muğlak bir şart var ise taraflardan bunu açıklamalarını ister.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler bir boşanma protokolü hazırlayıp bunu boşanma dilekçesine ekleyip, yetkili mahkemenin bulunduğu adliyede hukuk tevzi bürosuna giderek burada harç ve masrafları yatırarak anlaşmalı boşanma davasını açacaklardır.

Çekişmeli Boşanma Davası Açarken Gerekli Evraklar

Bu davayı açmak için boşanma dilekçesi ve buna ek olarak kimlik fotokopisi yeterlidir. Yargılama ilerlediğinde zaten delil ve tanık listesi sunulacağı için bunlar dava açılırken sunulmak zorunda değildir. Davayı açan taraf, dava harç ve masraflarını yatırdığına ilişkin makbuzları eklemek zorundadır. Dava avukatla açılıyorsa avukata bir Boşanma Vekaletnamesi verilmesi zorunludur.

Çekişmeli Boşanma Davasında Taraflara Ne Sorulur ?

Tarafların karşılıklı dilekçelerini sunmaları tamamlanınca bunu takiben ön inceleme duruşmasında hakim taraflara sulh olmak isteyip istemediklerini sorar ve tarafları bir uzmana yönlendirebileceğini belirtir. Daha sonra ise uyuşmazlık sebeplerini ve isteklerini sorar. Yine taraflardan dilekçelerinde muğlak ifadeler var ise bunları açıklamalarını ister.

Çekişmeli Boşanmada İlk Duruşmada Ne Olur ?

Taraflara sulh olmak isteyip istemedikleri sorulur. Taraflar sulh istemezlerse dilekçelerinde yer alan uyuşmazlık konuları belirlenir ve bu tespitler tutanağa geçirilir.

Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Dönüşebilir mi ?

Evet. Çekişmeli boşanma davası esnasında boşanma ve sonuçları hakkında anlaşmaya varılırsa taraflar aralarında hazırlayacakları protokole göre anlaşmalı boşanma isteyebilirler.

Türk Olmayan Eşe Türkiye’de Boşanma Davası Açılır mı ?

Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’a göre açılması mümkündür.
Boşanma ile ilgili daha çok bilgi edinmek için Önemli Bilgiler kısmındaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Hemen Ara
Yaz